• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İzmir

Blue Origin’in İnsan Taşıyacak Roket Test Görevi Başarısız Oldu

featured

Blue Origin’in NS-23 mürettebatsız uçuşu, New Shepard roketinin güçlendiricisiyle ilgili bir sorun nedeniyle iptal edilerek aniden sona erdi. Arıza, roket MaxQ’ya yani maksimum dinamik basınca ulaştığı sırada meydana geldi.

Blue Origin, Twitter’da roketin bir güçlendirici arızası yaşadığını doğruluyor fakat “kapsül kaçış sisteminin tasarlandığı gibi çalıştığının” da altını çiziyor. Daha sonra konuyla ilgili bir ekleme yaparak: “güçlendiricinin yere çarptığını” ve “bildirilen herhangi bir yaralanma olmadığı” belirtildi.

Roket, Blue Origin’in West Texas bölgesinden saat 10:26 ET civarında, bilimsel araştırma ekipmanı içeren kapsülle birlikte havalandı. Uçuşa kısa bir süre kala (canlı yayında 1:21:49 civarında), Blue Origin’in kaçış sistemini tetiklediği anı görebilirsiniz.

blue origin NS 23 gorevi
Roketin sorun yaşama süreci ve insan kapsülünün kurtarılış anı.

Canlı yayın sırasında yorumcu: “Görünüşe göre bugünkü uçuşta bir sorun yaşadık. Bu planlanmış bir şey değildi ve henüz hiçbir ayrıntıya da sahip değiliz. Ama mürettebat kapsülümüz başarılı bir şekilde görevi tamamladı. İniş yolundaki süreci takip edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Süreç boyunca, kapsül bozulmadan kalır ve Dünya’ya olan yolculuğuna başlamadan önce paraşütü açar. Ars Technica kıdemli uzay editörü Eric Berger “Eğer gemide insanlar olsaydı, ciddi bir sarsıntı hissederlerdi ama muhtemelen güvende olurlardı” şeklinde yorum yaptı.

Blue Origin’in İnsan Taşıyacak Roket Test Görevi Başarısız Oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Egesonhavadis ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin