Çiğli Belediyesi, iklim değişikliğinin ekonomik, ekolojik ve sosyal etkilerine karşı sürdürülebilir çözümler geliştirmek amacıyla “Kentsel Alanlarda Yüzey Sıcaklığını Düşürmeye Yönelik Doğa Tabanlı Çözümler Teknik Destek Projesi”ni hayata geçirdi. Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, “Proje ile ilçemizde iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmayı hedefliyoruz” dedi.
Bilim İnsanları Projeyi Yönetecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonundaki İzmir Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projeyi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayşe Kalaycı Önaç ve Marmara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sedat Yalçınkaya yönetecek. Proje, Çiğli’deki kentsel ısı adası etkisini azaltmak ve doğal peyzaj kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için doğa tabanlı çözümler sunacak.
Doğa Tabanlı Çözümler ile Sıcaklıklar Düşürülecek
Proje, kentlerde yüksek sıcaklık sorununu doğa tabanlı tasarımlarla çözmeyi hedefliyor. Bu çözümler, yüzey sıcaklıklarını azaltarak yeşil alan miktarını artıracak ve enerji tüketimini %25 oranında düşürecek. Ayrıca, kentsel ısı adası etkisini en aza indirmeyi ve yeni kamusal alanlar yaratmayı amaçlıyor.
Yaşam Kalitesi Artacak
Çiğli Belediyesi’nin başlattığı bu proje, kentsel dayanıklılığı artırmayı ve yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyor. Proje kapsamında, ilçe sakinlerinin termal konfor düzeylerinin iyileştirilmesi ve açık-yeşil alan kapasitesinin artırılması planlanıyor. Başkan Yıldız, “İklim değişikliği ile mücadele etmek için kapsamlı bir yaklaşım benimsemek zorundayız. Enerji verimliliğini artırmak ve çevre dostu uygulamaları hayata geçirmek için çeşitli projeler yürütüyoruz,” dedi.
Proje sonunda, ilçedeki kentsel ısı adası etkisini azaltacak strateji belgesi oluşturulacak ve Çiğli, daha yeşil ve sürdürülebilir bir geleceğe yönlendirilecek.