Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’a gitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Irak’a ziyarette bulunacak. Günübirlik ziyaretin ilk durağı başkent Bağdat, ikinci durağı ise Erbil olacak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan‘ın aktardığına göre, 12 yıl sonra yapılacak kritik ziyaretin ana gündem maddesi, terörle mücadelede iş birliği.

featured

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat’a ilk olarak Iraklı mevkidaşı Abdüllatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya Sudani ile görüşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat temaslarının ardından Erbil’e gelecek ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile bir araya gelecek.

İstanbul’da Moritanya Dışişleri Bakanı Muhammed Salim Vild Merzuk ile ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Fidan, ziyaret kapsamında 20’den fazla anlaşma yapılacağını dile getirdi. Fidan, şu açıklamalarda bulundu:

“Cumhurbaşkanımızın ziyareti esnasında 20’dan fazla anlaşmanın imzalanması için ön mutabakatları tamamlamış durumdayız. Seyahat iki ayaklı olacak Bağdat ve Erbil ayağı var. Bağdat’ta Cumhurbaşkanımız hükümet başkanı ile bir araya gelip bir çalışma toplantısı yemeği olacak. Daha sonra anlaşmalar imzalanacak. Kendisi ayrıca Irak Cumhurbaşkanı ile bir araya gelecek.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyaretinde İsrail’in Gazze’ye saldırılarının da ele alınacağını bildiren Fidan, Bağdat hükümetiyle Gazze konusunda aynı hassasiyetleri paylaştıklarını belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Irak ziyaretine ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Irak ziyaretimiz aslında ertelenen bir ziyaretti. Seçim sonrası diye planladık ve şimdi seçim de bitti ve Irak’a olan bu ziyaretimizi inşallah gerçekleştireceğiz. Günübirlik bir ziyaret. Önce Bağdat, Bağdat’taki Sayın Cumhurbaşkanı’yla ve Başbakan’la yapacağımız görüşmelerden sonra oradan bir de Erbil ziyareti gerçekleşeceğiz. Erbil’de de Kuzey Irak sorunlarını, aynı zamanda merkezi yönetimle ilgili sorunları görüşme fırsatımız olacak.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’a gitti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Egesonhavadis ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin