Gazze’nin Yüzyıllarca Süren Savaşının Tarihi

featured

Bu köşe yazımda Gazze’ni yüzyıllarca süren savaşın tarihine değineceğim…

Gazze, Akdeniz kıyısındaki antik ticaret ve deniz yolları üzerinde yer alan bir kıyı şeridi.

Binlerce yıldır yerleşim yeri olmuştur ve aralarında Mısırlı Firavunlar, Babilliler, Filistliler ve Gazze Şehri’ni kuşatıp ele geçiren, erkekleri öldüren, kadınları ve çocukları köleleştiren Büyük İskender’in de bulunduğu birçok kişi tarafından savaşılmıştır.

Asya’nın Afrika ile buluştuğu noktaya yakın konumu, antik çağda gelişen bir ticaret merkezi haline geldiğini ve kıyı ovasındaki beş şehirden oluşan Filist konfederasyonunun bir parçası olduğunu gördü.

Kral Davut’un savaşları da dahil olmak üzere İncil kayıtlarında belirgin bir şekilde yer alır.

Daha sonraki yüzyıllarda Romalılar, Moğollar, Haçlılar ve daha sonra Napolyon burayı fethetti. Hıristiyanlık orada yayıldı – Gazze’de küçük bir Hıristiyan topluluğu hâlâ varlığını sürdürüyor – ve 1400 yıl önce İslam orduları burayı işgal etti.

16. yüzyıldan Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz birlikleri tarafından ele geçirildiği 1917 yılına kadar olan dönemin büyük bölümünde Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıydı.

Geçtiğimiz yüzyılda Gazze, İngilizlerin, Mısırlıların, İsrail askeri yönetiminin eline geçti ve şu anda çoğu mülteci olan yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı, çitlerle çevrili bir yerleşim bölgesi .

İşte yakın tarihindeki önemli kilometre taşlarından bazıları.

1948 – İNGİLİZ YÖNETİMİNİN SONU

1940’ların sonlarında Filistin’de İngiliz sömürge yönetimi sona erdiğinde, Yahudiler ve Araplar arasındaki şiddet yoğunlaştı ve Mayıs 1948’de yeni kurulan İsrail Devleti ile Arap komşuları arasında savaşla sonuçlandı.

On binlerce Filistinli kaçtıktan veya evlerinden sürüldükten sonra Gazze’ye sığındı. İşgalci Mısır ordusu, Sina’dan Aşkelon’un hemen güneyine kadar uzanan 25 mil (40 km) uzunluğunda dar bir kıyı şeridini ele geçirmişti. Mülteci akını Gazze’nin nüfusunu üç katına çıkararak 200.000 civarına çıkardı.

1950’LER VE 1960’LAR – MISIR ASKERİ YÖNETİMİ

Mısır, Gazze Şeridi’ni yirmi yıl boyunca askeri bir valinin kontrolünde tuttu ve Filistinlilerin Mısır’da çalışmasına ve eğitim görmesine izin verdi. Çoğu mülteci olan silahlı Filistinli “fedailer” İsrail’e saldırılar düzenleyerek misillemelere maruz kaldılar.

Birleşmiş Milletler, bugün Gazze’deki 1,6 milyon kayıtlı Filistinli mültecinin yanı sıra Ürdün, Lübnan, Suriye ve Batı Şeria’daki Filistinlilere hizmet veren UNRWA adlı bir mülteci örgütü kurdu.

1967 – SAVAŞ VE İSRAİL ASKERİ İŞGALİ

İsrail, 1967 Ortadoğu savaşında Gazze Şeridi’ni ele geçirdi. O yıl İsrail’de yapılan nüfus sayımı Gazze’nin nüfusunu 394.000 olarak gösteriyordu; bunların en az %60’ı mülteciydi.

Mısırlıların gitmesiyle birlikte birçok Gazzeli işçi, İsrail’de o dönemde kolaylıkla erişebilecekleri tarım, inşaat ve hizmet sektörlerinde iş buldu. İsrail birlikleri bölgeyi yönetmeye ve İsrail’in sonraki yıllarda inşa ettiği yerleşimleri korumaya devam etti. Bunlar Filistinlilerin artan kızgınlığının kaynağı haline geldi.

1987 – İLK FİLİSTİN AYAKLANMASI, HAMAS KURULDU

1967 savaşından yirmi yıl sonra Filistinliler ilk intifadayı, yani ayaklanmayı başlattılar. Olaylar, Aralık 1987’de, İsrail kamyonunun Gazze’deki Cebalya mülteci kampında Filistinli işçileri taşıyan bir araca çarparak dört kişiyi öldürdüğü trafik kazasının ardından başladı. Bunu taş atma protestoları, grevler ve kapatmalar izledi.

Öfkeli havayı değerlendiren Mısır merkezli Müslüman Kardeşler, Gazze’deki güç üssüyle silahlı bir Filistin kolu olan Hamas’ı kurdu. Kendini İsrail’in işgal altındaki Filistin olarak gördüğü bölgede İslami yönetimi yok etmeye ve yeniden tesis etmeye adamış olan Hamas, Yaser Arafat’ın Filistin Kurtuluş Örgütü’ne liderlik eden laik El Fetih partisine rakip oldu.

1993 – OSLO ANLAŞMALARI VE FİLİSTİN’İN YARI ÖZERKLİĞİ

İsrail ve Filistinliler 1993 yılında Filistin Yönetimi’nin kurulmasına yol açan tarihi bir barış anlaşması imzaladılar. Geçici anlaşma kapsamında Filistinlilere ilk olarak Gazze’de ve Batı Şeria’da Eriha’da sınırlı kontrol verildi. Arafat onlarca yıl sürgünde kaldıktan sonra Gazze’ye döndü.

İsrail saldırılarında öldürülen El Ağa ailesinin Filistinli üyelerinin Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’ta düzenlenen cenaze törenine yas tutanlar tepki gösterdi, 11 Ekim. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa Lisans Haklarını Aldı

Oslo süreci, yeni oluşturulan Filistin Yönetimi’ne bir miktar özerklik kazandırdı ve beş yıl sonra devlet olmayı öngördü. Ama bu asla olmadı. İsrail, Filistinlileri güvenlik anlaşmalarına uymamakla suçladı ve Filistinliler, İsrail’in yerleşim inşa etmeye devam etmesinden öfkelendi.

Hamas ve İslami Cihad, barış sürecini rayından çıkarmak için bombalamalar gerçekleştirdi ve İsrail’in Filistinlilerin Gazze’den çıkışına daha fazla kısıtlama getirmesine yol açtı. Hamas aynı zamanda Arafat’ın yakın çevresinin yolsuzluk, adam kayırma ve ekonomik kötü yönetime yönelik Filistinlilerin giderek artan eleştirilerini de fark etti.

2000 – İKİNCİ FİLİSTİN İNTİFADASI

2000 yılında İsrail-Filistin ilişkileri, ikinci Filistin intifadasının patlak vermesiyle yeni bir düşüşe geçti. Bu olay, Filistinlilerin intihar saldırıları ve silahlı saldırıları ile İsrail’in hava saldırıları, yıkımlar, girilmez bölgeler ve sokağa çıkma yasakları dönemini başlattı.

Kayıplardan biri, Filistinlilerin ekonomik bağımsızlık umutlarının engellendiğinin ve Filistinlilerin İsrail ya da Mısır tarafından kontrol edilmeyen dış dünyayla tek doğrudan bağlantısının sembolü olan Gazze Uluslararası Havaalanıydı. 1998’de açılan İsrail, bunu bir güvenlik tehdidi olarak değerlendirdi ve 11 Eylül 2001’de ABD’ye düzenlenen saldırılardan birkaç ay sonra radar antenini ve pistini imha etti.

Bir diğer kayıp ise on binlerce kişinin gelir kaynağı olan Gazze’nin balıkçılık endüstrisiydi. İsrail, Gazze’deki balıkçılık alanını daralttı; İsrail, bu kısıtlamanın silah kaçakçılığı yapan tekneleri durdurmak için gerekli olduğunu söyledi.

2005 – İSRAİL GAZZE’DEKİ YERLEŞİMLERİ BOŞALTTI

Ağustos 2005’te İsrail, tüm askerlerini ve yerleşimcilerini, o zamanlar İsrail tarafından dış dünyayla tamamen kapatılmış olan Gazze’den tahliye etti.

Filistinliler hurdaya çıkarmak için terk edilmiş binaları ve altyapıyı yıktı. Yerleşimlerin kaldırılması Gazze’de daha fazla hareket özgürlüğüne yol açtı ve silahlı gruplar, kaçakçılar ve girişimciler hızla Mısır’a çok sayıda tünel kazdıkça bir “tünel ekonomisi” patlama yaşadı.

Ancak çekilme aynı zamanda bazı Gazzelilerin istihdam edildiği yerleşim fabrikalarını, seraları ve atölyeleri de ortadan kaldırdı.

2006 – HAMAS YÖNETİMİNDEKİ TECRİT

2006’da Hamas, Filistin parlamento seçimlerinde sürpriz bir zafer kazandı ve ardından Gazze’nin tam kontrolünü ele geçirerek Arafat’ın halefi Başkan Mahmud Abbas’a sadık güçleri devirdi.

Uluslararası toplumun büyük bir kısmı, Hamas’ı terör örgütü olarak gördükleri için Hamas kontrolündeki bölgelerdeki Filistinlilere yapılan yardımı kesti.

İsrail, on binlerce Filistinli işçinin ülkeye girişini engelleyerek önemli bir gelir kaynağının kesilmesini sağladı. İsrail hava saldırıları Gazze’nin tek elektrik santralini felce uğratarak geniş çaplı elektrik kesintilerine neden oldu. İsrail ve Mısır, güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek, Gazze geçişlerinde insanların ve malların hareketine daha sıkı kısıtlamalar getirdi.

Hırslı Hamas’ın Gazze ekonomisini İsrail’den uzakta, doğuya yeniden odaklama planları daha başlamadan suya düştü.

2014 yılında iktidara gelen Mısır’ın askeri destekli lideri Abdülfettah El Sisi, Hamas’ı bir tehdit olarak görerek Gazze sınırını kapattı ve tünellerin çoğunu havaya uçurdu. Bir kez daha izole edilen Gazze’nin ekonomisi tersine döndü.

ÇATIŞMA DÖNGÜSÜ

Gazze ekonomisi, İsrail ile Filistinli militan gruplar arasındaki çatışma, saldırı ve misilleme döngüsünden defalarca zarar gördü.

2023’ten önce en kötü çatışmalardan biri, Hamas ve diğer grupların İsrail’in merkez şehirlerine roket fırlattığı 2014’te yaşandı. İsrail, Gazze’de mahalleleri harap eden hava saldırıları ve topçu bombardımanı gerçekleştirdi. Çoğu sivil olmak üzere 2.100’den fazla Filistinli öldürüldü. İsrail ölü sayısını 67 asker ve 6 sivil olarak açıkladı.

2023 – SÜRPRİZ SALDIRI

İsrail, Gazzeli işçilere ekonomik teşvikler sağlayarak savaştan bıkmış Hamas’ı kontrol altına aldığına inandırılırken, grubun savaşçıları gizlice eğitiliyor ve talim ediliyordu .

7 Ekim’de Hamas silahlı adamları İsrail’e sürpriz bir saldırı başlattı; kasabaları kasıp kavurdu, yüzlerce kişiyi öldürdü ve düzinelerce rehineyi Gazze’ye geri götürdü. İsrail intikam aldı , hava saldırılarıyla Gazze’yi vurdu ve İngiliz yönetiminin sona ermesinden bu yana en kötü kan akma olaylarından bazılarında tüm bölgeleri yerle bir etti.

Gazze’nin Yüzyıllarca Süren Savaşının Tarihi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Egesonhavadis ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin